Rivitaloissa kosteusvauriot ovat valitettavan yleisiä, ja ne johtuvat useimmiten puutteellisesta vedeneristyksestä, kattovuodoista, putkirikoista tai rakennusvirheistä. Vastuunjako määräytyy asunto-osakeyhtiölain perusteella, joka jakaa kunnossapitovastuun osakkaan ja taloyhtiön kesken.
Perusperiaate on, että taloyhtiö vastaa rakennuksen perusrakenteista, eristeistä sekä lämpö-, sähkö-, vesi- ja viemärijärjestelmistä. Osakas puolestaan vastaa huoneiston sisäosista, kuten pintamateriaaleista ja kalusteista sekä tekemistään muutostöistä. Voi myös olla, että taloyhtiössä on sovittu vastuunjaosta perusperiaatteista poikkeavasti.
Käytännössä vastuunjako ei ole aina näin selkeä. Esimerkiksi jos kosteusvaurio on aiheutunut osakkaan huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä, vastuu voi siirtyä osakkaalle taloyhtiön vastuulla olevista rakenteista huolimatta. Tarkan vastuunjaon määrittämiseksi kosteusvaurion syy ja laajuus on aina selvitettävä ammattimaisella tutkimuksella.
Mikä on taloyhtiön vastuu kosteusvaurion korvaamisessa?
Taloyhtiö on velvollinen korvaamaan kosteusvaurion korjauksen, kun vahinko koskee yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvia rakenteita tai järjestelmiä. Asunto-osakeyhtiölain mukaan näitä ovat esimerkiksi:
- Rakennuksen kantavat rakenteet (perustukset, kantavat seinät, välipohjat)
- Vesieristeet
- Rakennuksen eristeet (lämpö-, ääni- ja kosteuseristeet)
- LVIS-järjestelmät (lämpö-, vesi-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmät)
Taloyhtiö vastaa myös osakashallinnassa olevien tilojen rakenteista ja eristeistä aiheutuvien vaurioiden korjaamisesta silloinkin, kun vaurio ilmenee huoneiston sisäpuolella. Jos esimerkiksi kylpyhuoneen lattiarakenteiden kosteusvaurio johtuu puutteellisesta vedeneristyksestä, taloyhtiön vastuulla on korjata rakenne ja vesieriste, mutta osakas maksaa pinnoitteet. Kuten yllä on mainittu, tästäkin voi olla erilaisia sopimuksia vastuunjaosta.
On tärkeää huomata, että vaikka rakenne kuuluisi taloyhtiön vastuulle, taloyhtiö voi periä korjauskustannukset osakkaalta, jos vahinko on aiheutunut osakkaan huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä.
Milloin osakkeenomistaja joutuu maksamaan kosteusvaurion korjauksen?
Osakkeenomistaja on velvollinen maksamaan kosteusvaurion korjauskustannukset, kun vahinko on aiheutunut osakkaan huolimattomuudesta, laiminlyönnistä tai osakkaan tekemien muutostöiden seurauksena. Tyypillisiä tilanteita ovat:
- Osakas on tehnyt kylpyhuoneremontin puutteellisesti ilman asianmukaista vedeneristystä
- Vesivahingon on aiheuttanut osakkaan laiminlyönti (esim. pesukoneen liitännän vuoto)
- Osakas ei ole ilmoittanut havaitsemastaan alkavasta kosteusvauriosta, joka on päässyt pahenemaan
- Muutostyön yhteydessä on vahingoitettu rakenteita tai järjestelmiä
Lisäksi osakas vastaa huoneiston pinnoitteista ja kalusteista myös silloin, kun kosteusvaurio on taloyhtiön vastuulla. Tämä tarkoittaa, että vaikka taloyhtiö korjaisi rakenteissa olevan kosteusvaurion, osakas maksaa pintamateriaalien uusimisen.
Kun kosteusvaurio havaitaan, on tärkeää selvittää sen syy ja laajuus ammattimaisella tutkimuksella. Me RKM Groupissa tarjoamme tarkkoja kosteus- ja sisäilmatutkimuksia, joiden avulla vaurion syy ja vastuunjako saadaan luotettavasti selville.
Miten vakuutukset kattavat rivitalon kosteusvauriot?
Rivitalojen kosteusvaurioiden korvaamisessa keskeisessä roolissa ovat sekä taloyhtiön kiinteistövakuutus että osakkaan kotivakuutus. Vakuutusten korvattavuudessa on kuitenkin merkittäviä rajoituksia, jotka on tärkeä ymmärtää.
Kiinteistövakuutus korvaa tyypillisesti äkillisiä ja ennalta arvaamattomia vahinkoja, kuten putkirikoista aiheutuneita vesivahinkoja. Sen sijaan hitaasti syntyneet kosteusvauriot, kuten rakennusvirheistä tai huollon puutteesta johtuvat ongelmat, jäävät yleensä korvauksen ulkopuolelle.
Osakkaan kotivakuutus puolestaan korvaa useimmiten osakkaan irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja sekä mahdollisesti tilapäisasumisen kustannuksia remontin aikana. Kotivakuutukseen sisältyvä vastuuvakuutus voi korvata myös vahinkoja, jotka osakas on aiheuttanut huolimattomuudellaan muille osakkaille tai taloyhtiölle.
Vakuutuksissa on aina omavastuuosuus, joka jää vahingon kärsineen maksettavaksi. Lisäksi vakuutuksissa on erilaisia rajoitusehtoja, joten on tärkeää tutustua tarkkaan omaan vakuutussopimukseen ja sen ehtoihin.
Kosteusvaurion havaitseminen ja oikeat toimenpiteet
Kun kosteusvaurio havaitaan rivitalossa, on tärkeää toimia ripeästi ja oikein. Välitön ilmoitus isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle on ensimmäinen askel, jolla pienennät mahdollisia vahinkoja ja varmistat vastuukysymysten selviämisen.
Dokumentoi vaurio huolellisesti valokuvin ja kirjaa ylös havaintosi sekä niiden ajankohdat. Tämä on erityisen tärkeää vakuutuskorvausten kannalta. Älä ryhdy korjaustoimiin itse ilman taloyhtiön lupaa, sillä se voi vaikeuttaa vastuiden selvittämistä ja pahimmillaan vaarantaa vakuutuskorvauksen saamisen.
Ammattitaitoinen tutkimus on avainasemassa kosteusvaurion todellisen laajuuden ja syyn selvittämisessä. RKM Groupin kokeneet asiantuntijat suorittavat tarkkoja kosteus- ja sisäilmatutkimuksia, joiden avulla vaurion todellinen laajuus ja syy saadaan selville. Näin pystytään määrittämään selkeästi vastuukysymykset sekä suunnittelemaan tehokkaat korjaustoimenpiteet, jotka ratkaisevat ongelman pysyvästi eivätkä vain peitä oireita.
Muista, että oikein toteutetut tutkimukset ja korjaukset ovat pitkällä aikavälillä aina edullisempia kuin toistuvat pintaremontit, jotka eivät poista ongelman juurisyytä. Ota yhteyttä meihin asiantuntevaa apua varten.